100. výročie vzniku Evanjelickej cirkvi na Slovensku, v Čechách a na Morave

„Tohto roku si Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku pripomína 100. výročie nového organizačného usporiadania v novovzniknutej ČSR. Zároveň myslíme na pohnuté časy prenasledovania židovských obyvateľov a ich deportácií do koncentračných táborov. Rok 1968 nám zase pripomína túžbu po slobode, ktorá bola vykúpená mnohými obeťami komunistického režimu. Zosnulý biskup Vladimír Pavel Čobrda mal vo svojom programe potrebu ospravedlnenia sa všetkým obetiam holokaustu, ale februárové udalosti 1948 mu jeho snahu prekazili. Aj z týchto dôvodov veriaci pripravili tohtoročný Dištriktuálny deň VD ECAV 2018 ako Deň Zmierenia  dňa 16. 9. 2018v mestskej hale  Aréna Poprad.

Mesto Poprad bolo zároveň miestom, z ktorého bol vyslaný prvý transport viac ako tisíc žien do koncentračného tábora v Osvienčime. Bohoslužbami zmierenia sme chceli vyjadriť vďačnosť všetkým tým, ktorí v pohnutých vojnových časoch v odvahe riskovali, aby zachránili nevinné životy a svojimi činmi zmenšili hrôzy utrpenia židovského obyvateľstva. Rovnako sme chceli vyjadriť vďačnosť rodinám kňazov či laických pracovníkov, ktorí trpeli a boli uväznení a prenasledovaní počas komunizmu len preto, že si statočne konali svoje kňazské a duchovné povinnosti. Zároveň ako členovia cirkvi sa chceme ospravedlniť za všetku bolesť a krivdy, ktoré sa bytostne dotkli všetkých prenasledovaných v oboch totalitných režimoch.
Dopoludňajšie služby Božie s Večerou Pánovou v priamom prenose odvysielala aj RTVS.

Relácia z archívu RTVS tu

Popoludňajší program (zač. 14.00 hod.) sa niesol v duchu výzvy „Rozpomeň sa a pamätaj“. V rámci duchovno – kultúrneho programu zazneli svedectvá ľudí, ktorí svojou odvahou a láskou zachránili životy pred smrťou v koncentračných táboroch, no zároveň aj tých, ktorí sa dokázali vo svojich postojoch a službe v totalite komunizmu. Moderátorkou popoludnia bola Dagmar Mozolová, ktorá za svoju činnosť v relácii Encyklopédia spravodlivých získala na tohtoročnom udeľovaní cien RTVS cenu Krištáľové krídlo.“

(originálny text organizátora podujatia)

Pri tejto príležitosti 7.10.2018 odvysielala Česká televízia reláciu v seriáli Kresťanský magazín.

Relácia z archívu ČT tu

Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.